Διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο υπέροχες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας. Η βοήθεια ενός ειδικού διαιτολόγου – διατροφολόγου θα εξασφαλίσει μία υγιή κύηση για το μωράκι και θα προσφέρει μία εξειδικευμένη διατροφή προσαρμοσμένη στα δεδομένα της μέλλουσας μητέρας.

Μια ισορροπημένη διατροφή θα επιτύχει μία υγιή κύηση, όταν η διατροφή περιέχει ποικιλία από τρόφιμα, 5 ισορροπημένα γεύματα χωρισμένα κάθε τρεις ώρες, τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, την παράλληλη αποφυγή αλκοόλ – καπνίσματος και συμβάλλει σε μία ομαλή πορεία αύξησης σωματικού βάρους της γυναίκας. Επιπλέον μία ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει τη γυναίκα να αποφύγει ή να αντιμετωπίσει παθήσεις που προκύπτον κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης.

Κατηγορίες και ποσότητες τροφίμων που πρέπει να καταναλώνει μία εγκυμονούσα:

  • Γαλακτοκομικά: αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές ασβεστίου και συστήνεται να καταναλώνονται 3 μερίδες/ ημέρα.
  • Φρούτα και Λαχανικά: είναι βασικές πηγές βιταμινών και συστήνεται να καταναλώνονται 3 μερίδες/ ημέρα. Επιπλέον περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εμβρύου και την πρόληψη ελλείψεων στο νευρικό του σύστημα.
  • Δημητριακά: περιλαμβάνεται το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, η πατάτα κλπ., τα οποία αποτελούν βασική πηγή ενέργεια για τον οργανισμό και συστήνεται να καταναλώνονται από 5-8 μερίδες/ ημέρα ανάλογα το τρίμηνο κύησης και το βάρος της εγκυμονούσας.
  • Κόκκινο και λευκό κρέας: Αποτελεί την κυριότερη πηγή πρωτεΐνης και συστήνεται να καταναλώνονται 3 μερίδες/ βδομάδα. Επιπλέον περιέχουν σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του αίματος και τη μεταφορά του οξυγόνου.
  • Ψάρια: Αποτελούν σημαντική πηγή Ω-3 λιπαρών και συστήνεται να καταναλώνονται 3 μερίδες/ βδομάδα. Τα Ω-3 λιπαρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
  • Όσπρια: αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, πρωτεϊνών αλλά και σιδηρού, και συστήνεται να καταναλώνονται 3 μερίδες/ βδομάδα.
  • Αυγά: περιέχουν χολίνη, η οποία συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξη του εγκέφαλου και συστήνεται να καταναλώνονται από 4-5 μερίδες/ εβδομάδα, και να είναι βρασμένα και όχι μελάτα.
  • Υγρά: συστήνεται να καταναλώνονται από 2 λίτρα/ ημέρα, δηλαδή 9-10 ποτήρια/ ημέρα.

Τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης :

  • Μεγάλα ψάρια, όπως ο ξηφίας, που περιέχουν βαρέα μέταλλα (π.χ. υδράργυρο). Ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες στο μωρό αλλά και καθυστέρηση στην ανάπτυξη.
  • Ωμό κρέας ή όχι καλά ψημένο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει στην εγκυμονούσα επιβλαβή βακτήρια.
  • Άπλυτα φρούτα ή λαχανικά, μέσω τον οποίον μπορεί να κολλήσει η εγκυμονούσα τοξόπλασμα (ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση μαρουλιού).
  • Ωμά αυγά, μέσω τον οποίον μπορεί να κολλήσει η εγκυμονούσα τοξόπλασμα.
  • Ζάχαρη και γλυκά για να αποφύγει η εγκυμονούσα πρόκληση Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης.

Σε αυτό το όμορφο λοιπόν ταξίδι της εγκυμοσύνης, η διατροφολόγος Γκόγκου Νικολέτα Δήμητρα είναι σημαντικός υποστηρικτής. Αν λοιπόν χρειάζεστε βοήθεια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Ενημερωθείτε για τη σωστή διατροφή
Επικοινωνήστε μαζί μας