Διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο υπέροχες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας. Η βοήθεια ενός ειδικού διαιτολόγου – διατροφολόγου θα εξασφαλίσει μία υγιή κύηση για το μωράκι και θα προσφέρει μία εξειδικευμένη διατροφή προσαρμοσμένη στα δεδομένα της μέλλουσας μητέρας.
Μια ισορροπημένη διατροφή θα επιτύχει μία υγιή κύηση, όταν η διατροφή περιέχει ποικιλία από τρόφιμα, 5 ισορροπημένα γεύματα χωρισμένα κάθε τρεις ώρες, τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, την παράλληλη αποφυγή αλκοόλ – καπνίσματος και συμβάλλει σε μία ομαλή πορεία αύξησης σωματικού βάρους της γυναίκας. Επιπλέον μία ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει τη γυναίκα να αποφύγει ή να αντιμετωπίσει παθήσεις που προκύπτον κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης.
Κατηγορίες και ποσότητες τροφίμων που πρέπει να καταναλώνει μία εγκυμονούσα:
- Γαλακτοκομικά: αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές ασβεστίου και συστήνεται να καταναλώνονται 3 μερίδες/ ημέρα.
- Φρούτα και Λαχανικά: είναι βασικές πηγές βιταμινών και συστήνεται να καταναλώνονται 3 μερίδες/ ημέρα. Επιπλέον περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εμβρύου και την πρόληψη ελλείψεων στο νευρικό του σύστημα.
- Δημητριακά: περιλαμβάνεται το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, η πατάτα κλπ., τα οποία αποτελούν βασική πηγή ενέργεια για τον οργανισμό και συστήνεται να καταναλώνονται από 5-8 μερίδες/ ημέρα ανάλογα το τρίμηνο κύησης και το βάρος της εγκυμονούσας.
- Κόκκινο και λευκό κρέας: Αποτελεί την κυριότερη πηγή πρωτεΐνης και συστήνεται να καταναλώνονται 3 μερίδες/ βδομάδα. Επιπλέον περιέχουν σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του αίματος και τη μεταφορά του οξυγόνου.
- Ψάρια: Αποτελούν σημαντική πηγή Ω-3 λιπαρών και συστήνεται να καταναλώνονται 3 μερίδες/ βδομάδα. Τα Ω-3 λιπαρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
- Όσπρια: αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, πρωτεϊνών αλλά και σιδηρού, και συστήνεται να καταναλώνονται 3 μερίδες/ βδομάδα.
- Αυγά: περιέχουν χολίνη, η οποία συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξη του εγκέφαλου και συστήνεται να καταναλώνονται από 4-5 μερίδες/ εβδομάδα, και να είναι βρασμένα και όχι μελάτα.
- Υγρά: συστήνεται να καταναλώνονται από 2 λίτρα/ ημέρα, δηλαδή 9-10 ποτήρια/ ημέρα.
Τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης :
- Μεγάλα ψάρια, όπως ο ξηφίας, που περιέχουν βαρέα μέταλλα (π.χ. υδράργυρο). Ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες στο μωρό αλλά και καθυστέρηση στην ανάπτυξη.
- Ωμό κρέας ή όχι καλά ψημένο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει στην εγκυμονούσα επιβλαβή βακτήρια.
- Άπλυτα φρούτα ή λαχανικά, μέσω τον οποίον μπορεί να κολλήσει η εγκυμονούσα τοξόπλασμα (ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση μαρουλιού).
- Ωμά αυγά, μέσω τον οποίον μπορεί να κολλήσει η εγκυμονούσα τοξόπλασμα.
- Ζάχαρη και γλυκά για να αποφύγει η εγκυμονούσα πρόκληση Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης.
Σε αυτό το όμορφο λοιπόν ταξίδι της εγκυμοσύνης, η διατροφολόγος Γκόγκου Νικολέτα Δήμητρα είναι σημαντικός υποστηρικτής. Αν λοιπόν χρειάζεστε βοήθεια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.